Snowdance for Summer: The Little Match Girl Passion

Choreografie op Pulitzer Prize winnend werk van David Lang

De Koorbiënnale zoekt de raakvlakken op tussen koormuziek, de ruimte en de moderne dans.

Componist David Lang baseerde The Little Match Girl Passion op het sprookje van Hans Christian Andersen. Het verband tussen het lijden van Jezus en het lijden van de uiteindelijk doodgevroren jonge verkoopster van zwavelstokjes is het centrale thema uit deze compositie. David Lang liet zich muzikaal inspireren door de Matthäus Passion van Bach waarbij het koor op devote en emotionele wijze reageert op de laatste dagen van Jezus. De zang en het instrumentarium bestaande uit een viertal percussie-instrumenten, zoals een klokkenspel, geven The Little Match Girl Passion een sfeer mee dat soms doet denken aan madrigalen en Byzantijnse gezangen. Het Nederlands Kamerkoor, met Peter Dijkstra als dirigent, bezingt de tragedie van het meisje van de zwavelstokjes dat uiteindelijk door de dood wordt bevrijd.

Twee danseressen, Ralitza Malehounova en Roisin Verheul, voegen een laag aan haar verhaal toe door de choreografie van Neel Verdoorn, die net zoals David Lang gefascineerd is door de akeligheid versus de hoop. David Lang, één van de oprichters van Bang on a Can, kreeg voor dit werk in 2008 de Pulitzer Prize.

Te zien op donderdag 6 juli, 20.15 uur in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Kijk op de website van de Koorbiënnale voor meer informatie en het bestellen van kaarten.

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Ralitza Malehounova – dans
Roisin Verheul – dans
Neel Verdoorn – choreografie
Peter Dijkstra – dirigent

Programma
William Byrd Mass á 4: Kyrie, Gloria
Arvo Pärt Most Holy Mother of God
William Byrd Mass á 4: Sanctus, Benedictus, Agnus Dei
David Lang Little Match Girl Passion

Extra’s
- Concertinleiding door musicoloog Leo Samama van 19.15-19.45 uur
- Na afloop van het concert is er een Meet & Greet met zangers, dansers en choreograaf in het Muziekgebouw aan ‘t IJ

Nieuws